Diari d'Andorra 23 setembre de 2.009

• TRIBUNALS
La policia acusa Cabot i un empleat de l’STA pel cas de les contrasenyes
La investigació ha revelat que el denunciant va ‘piratejar’ l’ordinador portàtil d’un treballador de la parapública i es va descarregar els 16.000 mots clau
Ricard Poy / Toni Solanelles
Andorra la Vella
Jaume Cabot durant una entrevista a la seu del Diari.Amplieu

• Falten 14 dies. Exactament el 6 d’octubre es compliran quatre anys des que es va fer públic que les contrasenyes de setze mil cor­reus andorra.ad havien quedat al descobert. I la investigació policial ha arribat finalment a terme. Les conclusions dels treballs de recerca han establert que el denunciant del cas, Jaume Cabot, va mentir respecte d’on havia obtingut les dades. No va ser a través de l’eMule i de manera casual, sinó que va entrar il·legalment a través de la xarxa en un ordinador portàtil d’un treballador de l’STA i des d’allà es va descarregar el fitxer amb els mots clau.
Amb aquella contrasenya es podia entrar al correu electrònic del Govern, la Batllia, la policia, polítics, comuns, advocats o empreses. Un cop va tenir el document amb les contrasenyes Cabot va presentar una denúncia a l’Agència de Protecció de Dades. Quan la va portar, segons fonts properes al cas, va falsejar les còpies de pantalla en què apareixia el document com a accessible a l’eMule. La denúncia va provocar un gran terrabastall i es van aturar els correus per canviar les contrasenyes. Arran de tot l’afer la parapública va haver de reconèixer que fins i tot les telefonistes de l’empresa disposaven dels mots clau per tenir més fàcil la feina quan havien de solucionar un problema de mots clau.

Traces de l’ordinador
Cabot va haver d’entregar a la policia l’ordinador a través del qual havia accedit al document. El cas neix el 2005 i llavors el cos no disposava dels equips i programes informàtics necessaris per seguir les traces de l’ordinador requisat (que havia estat formatejat). Aquest és un dels motius de l’important retard en la solució del cas. Finalment, però, l’anàlisi va mostrar que Cabot havia entrat il·legalment en un ordinador portàtil que també va poder ser identificat i que pertanyia a un treballador de l’STA.
Per tant, la policia els inculpa als dos, però per diferent motiu. A Cabot per violació de la intimitat, accés il·legal a fitxers i vulneració del secret de les comunicacions. Al tècnic de l’STA per disposar d’un arxiu protegit que en cap cas havia d’estar en el seu poder. El treballador, segons les mateixes fonts, nega que el document que el denunciant va portar a l’Agència de Protecció de Dades hagués estat mai en el seu ordinador.
L’expedient del cas es troba fa temps en mans de la batlle Maria Àngels Moreno, que no ha tirat encara l’afer endavant. Les mateixes fonts van comentar que en la declaració policial Cabot acceptaria que va entrar en l’ordinador, però de forma involuntària.

El denunciant de l’afer deixa la militància al PS perquè el procés no el pugui afectar
El denunciant del cas de les contrasenyes del domini an-dorra.ad i ara assenyalat per la policia com un dels responsables de l’afer, Jaume Cabot, va adreçar ahir mateix –en assabentar-se del tancament de la investigació policíaca pel Dia­ri– una missiva al primer secretari del Partit Socialdemòcrata (PS), Ferran Goya, on li anunciava la seva intenció de suspendre la seva militància a la formació. Cabot, que dissabte va presentar tres ponències (sobre Andorra Telecom, Andorra Televisió i el consum de tabac) al congrés socialdemòcrata que li van ser aprovades, va assegurar ahir, tot mantenint la seva innocència, que no vol que el procés que es pugui encetar ara perjudiqui el PS.
En la carta tramesa a Goya, Cabot hi diu que “fins que la meva implicació, proclamada als diaris i televisió pública per l’anterior Govern per boca del senyor Manel Pons quedi ‘no provada’ i el cas aclarit, us faig entrega del meu carnet d’afiliat número 0095 amb el prec de suspendre momentàniament la meva militància. Esperant que trobin el vertader culpable de la filtració i que el cas quedi aclarit d’una vegada per totes”.
Cabot va reiterar ahir que l’arxiu que contenia les contrasenyes el va trobar de forma casual mentre usava el programa eMule. El denunciant de l’afer va assegurar que està “tranquil” i va explicar que “si em citen ja em defensaré i puc aportar les proves que calgui per demostrar que tot plegat no va ser cap muntatge”. I hi va afegir: “Si hagués volgut fer una piratada no hauria denunciat el cas. M’hauria guardat les dades i hauria anat llegint els continguts, per fer-ne ús. La inculpació no s’aguanta per enlloc.”

Comentaris

pepoencamp ha dit…
Jaume ets un pirata... con pata de palo y parche en el ojo! JEJEJE!
henri ha dit…
je te l'avais dit:ils vont te couper les roubignoles!!!

Entrades populars d'aquest blog

El perill de les anomenades xarxes socials